Tuesday, 25 September 2012

Alahai kerja Baru!!!!!!!!!!!

Bukan aku dapat kerja baru la...aku kena tukar department aje...Tajuk kat atas tu mesti la kena gempak sikit...huhuhu

Aku ni bekerja di salah sebuah Syarikat Telikomunikasi yang terkemuka di Negara kita ni...kahkahkah...yo yo aje kan?...

Department aku sekarang ni nak dimansuh kan....kira nya department orang lain nak ambil kerja kami sekarang ni...nak ambil???ambil la..ada aku kesah??????????hahhahaha(gelak jahat)

Lepas tu aku kena buat kerja lain n dicampakkan kat department yang sememangnya tersangat-sangat la busy...nasib badan kan...korang kesian kat aku tak????hahhahaha

Alahai....kenapa la aku dicampakkan kat department tu.....pilih la orang lain....

Tapi aku nak cuba jugak la nak berblog di office ni...hahahha...kalau ada masa...eh2...nak curi-curi masa jugak untuk menaip jika berpeluang...

Boleh aje buat kat rumah pun...tapi,korang tau la anak aku tu,pantang nampak mama dia buka laptop...terus ngapppp...nak tak nak,kena tunggu dia tidur dulu la...

Aku kena start buat kerja baru ni Insya'Allah pada 1st October ni...

N welcome to new job...hahahhaha



Harap-harap biar aku yang kawal kerja...bukan kerja yang kawal aku...

Aminnnnn....

Monday, 24 September 2012

Hai....Senangnya dalam hati...

Aku happy sangat-sangat bila blog aku yang tak seberapa ni dah ada feedback dari kawan-kawan blogger aku ni...

Ye la kan...siapa la aku ni...dah la baru menapak dalam bidang ni....tapi aku masih lagi belajar dan nak terus belajar dari senior-senior aku..ceh...ceh.....walaupun aku ni dah tua...Tua kah???hahahha



Dari follower aku zero(0) n tak tau hapa pasal blog...n sekarang ni dah ada 66 follower...tu pun aku masih lagi terkial-kial n masih mencari idea untuk memastikan blog aku sentiasa aktif...

66 Follower????memang tak cukup...nak ramai lagi...Jom gitau kawan blogger korang yang lain meh follow aku...hahahha...jahat gila ayat...Sorry...

Kadang-kadang aku terfikir jugak...macammana la kepala otak orang-orang yang dah lama menapak dalam dunia blog ni...memang betul-betul respek la kat diorang ni..

Atau mereka ni memang diberi satu otak untuk menulis atau berkarya dalam alam maya ni...membuatkan aku betul-betul bangga dengan mereka...Lagi Bangga jadi Rakyat Malaysia...

Aku pun nak jadi macam mereka jugak..menulis,memberi pendapat,meluah perasaan,semua la(padahal tak da idea)

Inilah mood aku sekarang...HAPPY


Aku juga berharap...kita semua jadi kan blog kita ni dilandasan yang betul...ingat niat sebenar korang nak berblog ni...

Yang Baik dari Allah S.W.T....Yang jahat dari aku sendiri...

Segmen:Saya Nak Ramai Kawans Blog

Selamat pagi semua...salam hari isnin...keje bersungguh-sungguh,jangan moody-moody ye...

Aku tau la korang ni,kalau hari isnin mesti mood cuti tu tak habis-habis lagi...sama la ngan aku jugak..hahahhaha

Untuk menaikkan mood korang tu...meh kita reramai join segmen ni...Jom klik sini...Enjoyyyysss....


Follower aku baru aje 66 orang...

Thursday, 20 September 2012

Segmen:Let Be My Follower By Fayun

Assalamualaikum Semua...


Saje aje nak menambahkan/meningkatkan follower aku...boleh mengeratkan lagi silaturrahim kita...Follower aku seramai 53 orang aje..

Jom klik SINI....Enjoyyyy....

Wednesday, 19 September 2012

Cekodok Kelapa Parut + Sambal Ikan Bilis

Hari ni aku malas masak...aku bagi alasan kat laki aku,sebab kaki aku sakit n bengkak...memang betul pun...hhahahahaa...Padahal,masak tak guna kaki pun...gila punya alasan..

Jadi,laki aku cakap kita makan kat kedai aje la...Aku mesti la suka kan...sebab tak yah masak...Jadi dalam pukul 6 petang kitaorang pun keluar pergi makan...Laki aku tak makan pun...Minum aje...Aku??? mesti lah melantak habis-habisan...Aku kena makan nasi gak.."MESTI MAKAN NASI"....ahhahaaaa

Pukul 8.30 tadi..laki aku cakap lapar la yang...Buat cekodok pun sedap ni...cicah ngan sambal bilis pun ok..jangan buat banyak sangat tau...

Aku pergi la tengok dalam peti ais,ape yang ada...Ada lagi sikit kelapa parut ni...Isnin pagi tu aku ada buat Pulut + Kelapa + Ikan Kering...so,ada lagi lebih kelapa parut..

Aku pun pergi la dapur buatkan untuk nya...






Inilah Hasil dari air tangan aku...Jadila Cekodok Kelapa Parut + Sambal Ikan Bilis...

Ni resepi Mak Mentua aku ni...Dulu aku tak pernah makan Cekodok Kelapa Parut ni...Bila dah rasa boleh tahan gak...

Kalau buat Lempeng Kelapa pun sedap gak...Korang try la buat..SEDAPPPP.....




Tuesday, 18 September 2012

SEGMEN :Jom tingkatkan followers sampai lebam

Assalamualaikum Semua






Aku punya follower baru aje 48 orang...Jom kita follow mem  folow sampai lebam...



Episode terakhir-Bukan Bidadari...

Korang tengok tak cerita ni...Aku kan pernah bagitau korang yang aku suka n follow cerita ni...

 Malam ni Episode Last...memang best menyengat lah cerita ni...Dapat kesan yang mendalam n tak da la tergantung cerita nya...

Yang Jahat mendapat balasannya..Rezeki,Jodoh,Ajal,Maut memang sudah ketentuan yang Maha Esa...

Aku bagi 5Bintang cerita ni...Berbaloi rasanya follow dari episode 1st lagi...Syabas...

Betul ke?????


Sekarang ni..Wang Hantaran untuk Pengantin Perempuan tersangat-sangat lah mahal..

Betul ke Wang Hantaran ni mengikut Taraf Pendidikan seseorang?Korang percaya tak? Atau korang layan aje la...


Wang Hantaran Aku kahwin dulu???....betul la dengan yang ada kat atas tu...sama dengan taraf pendidikan aku...tak tau la kalau-kalau ia nya hanya satu kebetulan...

Korang tu jangan demand-demand pulak...Wang selepas kahwin lagi penting tau...Banyak nak guna tau...


Sudah Tukar Kaaa????

Pepagi lagi,aku buka TV...Nak tengok TV3,keluar la muka Fara,Ag,n Faizal

Tetiba aku teringat yang aku pernah dengar yang dorang ni nak tukar kerja...HOTFM ke MHI...
MHI ke HOTFM...

Caya la...memang tak boleh di sangkalkan lagi...dorang memang sangat-sangat profesional..Bagi je ape segmen memang dorang boleh buat...walaupun hanya 30minit...

Syabas aku ucapkan untuk korang semua...


Monday, 17 September 2012

Jejalan Di I-City

Seperti yang di janji-janji kan yang aku nak update gambar kami kat I-City Semalam...

Semalam gerak dari rumah dalam pukul 6.30 Petang..bajet la nak sampai awal n tak nak balik rumah lewat sangat..Sesampai kat sana aje dah Magrib..Tunaikan yang wajib dulu...

Manusia kat situ????tak yah cakap la memang ramai gile..yang buat rombongan pun boleh tahan jugak..Kami jalan-jalan sikit aje...malas nak berasak-asak ngan orang...dah macam-macam bau dah...aku ni pulak jenis,kalau pergi kat tempat orang ramai...memang sakit kepala la...tak tau pesen apa aku ni...

korang layan aje la gambar yang sempat aku snap...tak banyak pun...layannn...zaz....





Posing maut ni...













Benda alah ni la aku tak suka...ada je kat mana-mana...Damia ni memang tak boleh tengok...benda ni...mengamuk la nak naik...sekali naik RM2....haaaa ko..cekik darah betul..

dalam pukul 10 malam...kami pun pulang ke rumah...

Salam 1 Malaysia

Baru berkesempatan nak ucapkan 1Malaysia..Malaysia Boleh...

Semalam bizi sikit...Mentua aku dari Melaka datang umah...jejalan la...kan cuti..lepas dorang balik,kami pergi I-City pulak...nanti aku update gambar pergi I-city...Sabau ye..

Dalam tengah hari tu Adik Ipar aku ajak pergi beli Mc'D...aku tak ikut pun..sebab nak masak kan...Ceh..ceh...macam la aku ni pandai masak...hahhahaha

Dalam setengah jam dorang pun balik...Damia bagi 1 stiker kat aku...Orang Mc'D bagi sempena 1Malaysia...





Inilah hasil yang kami buat...hahahhaha...terasa macam budak-budak la pulak...Apa-apa pun korang layan aje la...kepada yang tak suka tu...lantak korang la...hahahha...cau...



Saturday, 15 September 2012

Hari-Hari Terakhir Bulan Syawal....

Sekejab aje aku rasa masa berlalu....dulu Bulan Ramadhan yang dinantikan...lepas tu Bulan Syawal pulak..Ni minggu terakhir bulan Syawal...Tiap-Tiap minggu ada orang buat "Open House"...aku je yang tak buat....bukan tak nak buat...cuma belum tiba masa nya lagi....Niat tu dah ada...hehhehehe

Kepada yang sempat buat Puasa Enam tu...Aku ucapkan Tahniah....Aku?...Rahsia....hahahhaha...mesti korang kutuk aku kan...sebab Biarla Rahsia(Lagu Dato' Siti Nurhaliza)...hahahhaa

Korang yang tak suka Dato' Siti tu,,,confrim benggang kan...Asyik aku sebut nama Siti aje...Dah aku suka dia...Biaaakkk piii la..hahhaha(Gelak Jahat)

Apa-apa pun...kepada yang telah sudi menjemput aku ke rumah/dewan Open House tu,walaupun aku tak dapat pergi...aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak...

Tahun depan jemput la lagi...




Tuesday, 11 September 2012

Good Luck Kepada Pelajar UPSR

Hari ni...Budak-budak UPSR dah start Exam...

Aku nak wish GOOD LUCK kat dorang..Harap-harap korang Buat Sehabis baik..

Caiyokkk....Caiyyokkk...




Monday, 10 September 2012

Hobby Damia

Dulu...Damia hanya pandai tengok cerita Upin Ipin aje..Sekarang ni dia dah pandai dengar lagu pulak,siap ngan joget sekali...lagu tu pulak lagu rakyat...Aku sendiri pun lupa nyanyi lagu rakyat..kalau tak tengok lirik..hahahhaha...

Contoh-contoh lagu yang dia suka:

Lagu 3 Kupang...
Injit-Injit Semut..
Ikan Kekek Mak Iloi-Iloi...
Tepuk Amai-Amai..
Banyak lagi la..aku pun dah lupa lagu apa lagi...


Ni skali ngan joget ni...mulut bunyi cam nak nyayi aje...



Macam-macam la ngan damia ni...kitaorang gelak aje kalau Damia joget...Dia tetap serius...Haaahahaha

Sayang anak mama tau...

Sunday, 9 September 2012

Tak Boleh Nak Follow

Korang tau tak macamana nak buat kalau tak boleh nak folow blog orang tu...

Aku ni masih baru dalam berblog ni...kepada yang dah follow blog aku ni Terima Kasih Bebanyak....

Masalah nya, ada sesetengah blog tu,aku tak boleh nak follow dia balik...Kalau korang tau cara nya...tolong la aku ni..

Terima Kasih...

Resepi Merangupkan Cucur

Entry aku sebelum ni kan,pernah cerita pasal buku Mingguan Wanita(gambar depan Dato' Siti NurHaliza) tu...

Ha,dalam buku tu ada la petua untuk merangupkan cucur...So,aku bangun pagi ni terfikir..apa nak makan pagi ni...semalam dah buat nasi lemak...lepas tu,aku teringat,aku pernah baca resepi merangupkan cucur...hati aku cakap buat la cucur...cuba petua tu betul ke tak...so,aku pun try la buat...


ni la yang aku snap dalam buku MingguanWanita tu...

Petua nya cam gini...Meh aku terangkan....

Sesudah korang buat bancuhan cucur korang tu... n masa korang tengah panaskan minyak tu...korang ambil la dalam 2sudu minyak panas...n masukkan dalam bancuhan korang tu...Kacau rata n korang boleh la goreng...

Memang rangup la...betul jadi petua ni...kalau korang tak percaya..korang try la buat...confrim jadi nya la...

Terima Kasih Mingguan Wanita...




Saturday, 8 September 2012

Open House

Malam ni,Flat rumah aku ni,ada buat Open House untuk Semua penduduk Ruvena Villa....rumah yang aku duduk ni la...

Aku ni,kalau ada apa-apa aktiviti,memang aku tak pernah join pun...aku malas nak join...aku bukan jenis anti sosial pun...cuma malas nak ambil port...sebab flat sini banyak orang tua...pot-pet...pot-pet...tu yang malas tu...(jangan marah ye mak-cik..maik-cik...gurau aje)...

Macam malam ni,aku taknak join pun...Tapi laki aku ni..nak jugak suruh aku turun join skali..dia cakap makan free la...nak umpan aku la tu...aku ni suka gak kalau makan-makan free ni...hahahahaha....

Dalam pukul 8.30malam...kami pun turun la...aku ni,dengan selamba pakai ala kadar aje la...seluar jeans n baju t-shirt aje...aku tengok orang lain dah macam raya pertama pulak...siap pakai baju lip-lap...lip-lap lagi...
tapi,aku buat selamba aje...

Jom layan gambar yang sempat aku snap...Zazzzzz...


Korang mesti tanya mana anak aku kan?????anak aku,memang tak penah duduk diam...berlari aje la kerja dia..laki aku la rajin sangat layan dia...anak kan...kena la jaga...


Cuba korang tengok laki aku tu....dah berpeluh-peluh duk kejar Damia...penat tau main kejar-kejar ngan budak ni...dia tak penat,,,kita ni yang penat...hehehheheee


Dia berlari aje kat aku...terus aku dukung n letak dia dalam stroller...terus diam...masa tu dah berpeluh-peluh dia...hahahhaha.....anak mama penat ye?...

Lepas perut pun dah kenyang n dalam pukul 9.15 malam...aku pun balik....

sesampai aje kat rumah...basuh tangan,kaki n lap-lap sikit badan damia...bagi dia susu,terus dia tidur...penat la tu...mama sayang anak mana tau...

Friday, 7 September 2012

zyraroxx: follower datang bertubi-tubi

Jom kita, follow mem follow sesama kita...follower saya baru je 18 orang...




Open House Waktu Pejabat

kitaorang di jemput untuk pergi open house umah Kak Bedah...Kak Bedah ni,dulu dia cleaner kat tempat aku kerja sekarang ni ha...sekarang dia dah pencen la...

tepat pukul 12 tengahari kitaorang pergi la...kena pergi awal-awal..sebab hari ni kan hari Jumaat...nanti budak laki nak pergi Solat Jumaat pulak...tempat kerja kitorang ni mana boleh tanggal kosong aje...

Rumah Kak Bedah ni,dekat aje ngan tempat aku kerja..kat Dengkil aje..aku kerja kat Cyberjaya...dekat la kan..kan.....

Jom layan gambar-gambar kitaorang yang entah apa-apa ni...Layannzzz...zazzzz...

korang nak kenal Tuan punya rumah ni....yang pakai spek hitam tu la Kak Bedah..Mata dia rosak,tak boleh kena cahaya...mata dia pernah kena Operate...tu yang kena pakai spek hitam tu...Kesian dia kan???...

Lepas aje kami kenyang...n tepat pukul 1 tengahari...kitorang pun balik opis...

Terima Kasih Kak Bedah..kalau ada tahun depan...jemput la kami lagi..


TQ kawan-kawan Blogger ku...

Aku tersangat la berterima kasih kepada sesiapa sahaja yang telah sudi mem"follow" aku punya blog.. yang tak seberapa ni...

kalau boleh aku nak belajar banyak lagi pasal blog ni...kalau korang sudi nak ajar aku ok gak tu...hehehhe

n boleh la korang email aku..ni email aku... hasyikim@gmail.com


Wednesday, 5 September 2012

Segmen Up Follower @ Tambah Kenalan Part 3



Jom tambah kenalan...

http://misszberceloteh.blogspot.com/2012/08/segmen-up-follower-tambah-kenalan-part-3.html

Kim blogger Puchong Selangor, dan follower seramai 7 orang aje..


Bila Damia Mengamuk....

Ha...kan semua orang tengok Damia mengamuk?....

Ini kisah petang semalam,selepas aku balik dari kerja...Nak di jadikan cerita,sesudah sampai di rumah,aku ajak la laki aku pergi kedai sebab nak beli lauk nak masak...Sebab dalam peti ais aku hanya ada ayam sahaja...

Sesampai aja kat Pasaraya tu,anak aku ni tengok la mainan yang masukkan duit 50sen benda tu pun bergerak...dia tunjuk-tunjuk benda tu...aku cakap kat dia,kita masuk beli dulu la ye,lepas beli baru damia naik...dia angguk tanda faham...dengan harapan dia dah tak ingat lepas ni...

sesudah bayar semua...kitaorang pun keluar n jalan ke kereta...tiba-tiba dia menjerit..n tunjuk ke arah mainan tu....laki aku check la syling ada ke tak...ada la sekeping 50sen...




ini la muka puas hati bila dah dapat naik.....bila mainan tu berhenti aje...dia punya menjerit dah macam tarzan dah...hahhahaha...semua orang tengok...

Nasib baik la ada pakcik ni sanggup tukarkan RM1...dia bagi Syiling 50sen 2keping...ni muka selepas nangis...lepas tu kitaorang balik rumah...

Anak mama ni buat mama dengan Ayah malu aje la.... Sayang anak mama...

Tuesday, 4 September 2012

Pingat Pertama untuk Malaysia...

Tahniah kepada Hasihin Sanawi.......Atlet  Memanah Negara kita telah mendapat Pingat Perak di  Sukan Paralimpik London 2012..



Aku rasa teruja n bangga pulak...dia dapat bagi sumbangan pada negara...memang fizikal kena kuat la nak dapat kan Pingat tu kan?...

Aku ni,tak bagi sumbangan apa-apa pun pada Negara...tapi aku tetap akan sokong sesiapa pun yang boleh menaikkan nama Negara kita...Maju Sukan Untuk Negara...

Malaysia Bolehhhhh......

Monday, 3 September 2012

Dapatkan Mingguan Wanita

ceh..ceh..promote la pulak..sebab muka depan tu kan idola aku....

Sebelum ni pun ada jugak la aku beli buku ni...tapi bukan mengikuti la sebelum aku beli buku ni,aku tengok dulu siapa yang kat depan buku ni..kalau artis yang aku tak berapa minat n suka...memang aku tak beli la....hahahha...jahat kan???



Aku suka baca buku ni,sebab banyak benda yang kita boleh tambah pengetahuan..petua pun banyak jugak...kira,bagus la untuk orang yang berumahtangga ni....banyak tips-tips nya...

Berbaloi korang beli sebab harga nya pun murah..RM3.30 semenanjung malaysia

So,dapatkan sekarang di kedai-kedai yang berhampiran...




Sunday, 2 September 2012

Cuti-Cuti Malaysia..Di Melaka

Gempak kan tajuk aku kat atas tu?...hahahha...yo..yo aje..

Padahal Laki aku memang orang melaka...cengini..meh aku cerita sikit...aku ni selalu cakap kat laki aku..

dialog kami:

aku: Saya ni kawin aje ngan orang melaka,tapi awak tak pernah bawa saya jejalan kat melaka..

laki aku: ye la,nanti saya bawa la,tunggu anak kita (Damia)besar dulu...baru best nak jalan...

aku: ye la...

So,semalam(sabtu-1/9/2012)dia tunai la janji-janji dia tu pada aku n anak aku...masa kat rumah kitorang planning nak pergi Zoo Melaka..gerak dari rumah pukul 11pagi...Sesampai kat Zoo..mai ai,ramai gila orang tengah beratur nak beli tiket..maka tak jadi la kitorang masuk zoo...n kitorang terpaksa la tukar plan lain...

Nak tahu kitorang pergi mana?????? jom latannnzzzz...zazzzz...


so,kitoarang pergi depan Zoo aje la...Taman Buaya..

Dewasa RM 10.00
Kanak-kanak RM 6.00

jadi total kitaorang RM 20.00 la..anak aku kecik lagi..kira free la...

Masuk aje dalam tu,kami dengar announcement,akan ada pertunjukkan Buaya Tembaga..so kami cepat-cepat la ke sana..




ni la dia aksi-aksi yang sempat aku snap..tak banyak sebab aku sibuk tengok...sesangat la kagum dengan orang tu...Buaya Tembaga spesis Buaya yang paling ganas n jangka hayat dia boleh mencecah 30-120 tahun..


Lepas habis pertunjukkan tu,baru lah kami pergi tengok Buaya...

Jenis-jenis Buaya...




ni anak Buaya Tembaga...duk dalam akuarium..


Sebelum keluar dari tempat tu,sempat la bergambar...

lokasi ke-2:

Masa ni dah pukul 2 petang,nasib baik anak aku sempat jugak tidur dalam kereta..jadi dia tak da la meragam...sayang anak mama...

korang layan la gambar kitaorang yang tak seberapa ini....


 ini aja la gambar yang sempat aku snap...laki aku ni,memang suka bergambar,jadi biar dia aje la yang jadi model...gambar aku? 1 pun tak ada,sebab aku...tak berapa gemor bergambar ni...

Di sebabkan perut kitorang berbunyi-bunyi...kitaorang pergi makan...lepas makan terus balik rumah...